Educacio i Societat 2018
 

Organització

Dijous 8 de novembre de 2018

La Jornada comença amb un passeig per espais on l'art ha esdevingut una eina d'actuació dels educadors i educadores socials.

Farem la visita a les hores indicades en el programa, i ens esperarà un tècnic/a que farà una breu presentació i respondrà les preguntes que tinguem.

Per qüestions d'organització, tot i que les visites són lliures, cal fer la inscripció.


Divendres 9 de novembre 2018

Durant el matí es realitzaran quatre tallers simultanis i la presentació de 8 experiències. Caldrà seleccionar i triar la inscripció a un taller o a dues experiències. Per motius d'aforament i de metodologia dels talleristes, no es podrà assistir sense la inscripció prèvia.

 

TALLERS

 

Muralisme i Grafittis / Art Urbà
Lluc Flotats

Educador Social i Màster en Educació Emocional. Artista urbà que ha realitzat murals arreu de Catalunya i per part de Llatinoamèrica
L'art urbà és solament per a joves? Explicació i aplicació de diverses tècniques d'art urbà que es poden treballar amb grups de diferents àmbits.

Fotografia
Edgar Dos Santos

Llicenciat en Belles Arts. Professor de fotografia a l'Escola d'Art Municipal "Leandre Cristòfol" de Lleida. Fotògraf, editor gràfic, fotògraf documental i artista
Es donaran unes pautes per poder interpretar les imatges i analitzar el context en que es produeixen. A partir de diferents escenificacions es posarà en qüestió els límits de la fotografia i la seva pràctica com a model fiable.

Hip hop / Taller de rap
Joël Prieto

Cantant a Fetitxe 13, amb alguns discos i recorregut per escenaris d'arreu del món. Apassionat per la pintura i graffiter de vella fornada. Estudiant de mestre
Dinàmiques per tal de reflexionar i plasmar musicalment les idees que els joves tenen respecte a una temàtica concreta o bé facilitar l'expressió lliure sobre les seves inquietuds personals i treballar les seves habilitats comunicatives com a eina de creixement personal.

Circ Social
Javier Barroso i Antonio Alcántara

Artistes i formadors de circ social. Membres de l'equip pedagògic de l'Ateneu Popular 9Barris
Adreçat a artistes i/o educadors/es que volen aprendre eines teòriques i pràctiques per aproparse al concepte de circ en el treball socioeducatiu amb persones en situació de vulnerabilitat.

 

EXPERIÈNCIES

 

Campanya Tracta'm bé
Sònia Pallarès / Maribel Bella

Sònia Pallarès, educadora Social als Serveis Socials d'Atenció Primària del Solsonès i Maribel Bella, tècnica d'informació i Atenció a les Dones del Solsonès
Campanya de sensibilització social per promoure els bons tractes envers les persones grans. La campanya, creada al Solsonès. ha desplegat durant 4 anys, diferents accions amb un alt component creatiu: relats de ficció, teatre, fotografia, espots publicitaris i contes infantils, entre altres.

Baumann Lab
Laura Fusté

Llicenciada en Psicologia i màster d'Arts i Humanitats (en curs). Tècnica de joventut de l'Ajuntament de Terrassa responsable dels projectes d'art i cultura per a joves
Projecte de suport a la producció i creació, artística centrat en les arts visuals i el pensament contemporani. Explora les potencialitats de la relació entre les polítiques juvenils i les culturals.

Art-teràpia Transdisciplinar
Alba Torres

Artista visual/performer i Art-terapeuta transdisciplinar. 10 anys de formació i experiència en art-teràpia www.lavidacrea.com
Art-teràpia Transdisciplinar (AT). Què és? Principis antropològics i psicològics. Metodologia: marc de treball, "low skill-high sensibility", transferència intermodal entre llenguatges artístics; descentrament del bloqueig i autointerrogació estètica.
Aplicaions de l'AT en l'àmbit educatiu (tallers d'educació emocional a primària, escoles de l'Urgell) i en l'àmbit de la salut mental (tallers d'art-teràpia a l'Associació Salut mental Ondara - Sió - Cervera).

Palma Produccions
Óscar Sánchez

Director de cinema i director dels curts de Palma Produccions
El Departament de Joventut de l'Ajuntament de Lleida ofereix la possibilitat d'enregistrar curtmetratges o documentals a joves de la ciutat de Lleida, amb inquietuds per a la creació audiovisual. L'objectiu és que els joves expressin mitjançant el video creacions, vivències i experiències juvenils des e qualsevol àmbit (esports, amics, m´sica, dia a dia, actualitat, etc.). Els grups seleccionats compten amb el suport d'un director de cinema i del material audiovisual necessari per crear-lo. Un cop acabats, s'estrenen en una gal·la al CaixaFòrum de Lleida.

L'Altre Festival: Arts escèniques i salut mental al món
Manel Anoro

Organitzador de l'Altre Festival. Metge de família al CAP Besos de Barcelona
L'Altre Festival neix a Barcelona el 2015 amb l'objectiu de promocionar i estimular la creació i desenvolupament de companyies escèniques en l'àmbit de la salut mental ja que són una eina molt potent en el procés recuperador i integrador de les persones amb experiències de trastorn mental. El 2019 l'Altre Festival s'internacionalitza i obrirà portes a Argentina.

Programes educatius. Museu d'Art Jaume Morera
Txell Bosch

Llicenciada en Història de l'Art. Tècnica en gestió cultural i coordinadora dels Serveis Educatius del Museu d'Art Jaume Morera
El Museu d'Art Jaume Morera és una institució centenària que ha estat capaç de reinventar els seus serveis educatius per adaptar-se al treball tant de l'educació formal com de la no formal. Presentaran diferents experiències de col·laboració amb vàries tipologies de públics.

Dansa Urbana
Llibertat León

Educadora social del Departament de Joventut de l'Ajuntament de Lleida
Concurs de dansa que es celebra en el marc de la Festa Major de Maig, que té com a objectius promocionar la pràctica de la dansa urbana entre els joves i oferir una plataforma per a totes aquelles persones que practiquen dansa amateur, ja sigui de manera formal o informal.
Té 2 categories, Freestyle Individual i Coreografia Grups i inclou tots els estils del Hip Hop, Afro Beat, Dance Hall i els seus derivats.
Aquest concurs l'organitza el Departament de Joventut de l'Ajuntament de Lleida i està dissenyat i portat a terme per dos grups motors de joves que col·laboren activament en les diferents etapes del concurs.

Percussió corporal i tubs afinats boomwackers
Ignasi Corella

Músic eclèctic i professor de batera; fundador de la plataforma Planeta Bateria
La percussió corporal i els tubs Boomwackers ja formen part d'espectacles i tallers. Proposem conèixer el treball que s'ha fet durant 5 anys en aquestes tècniques i valorar com ho podem aplicar al nostre treball educatiu.



Universitat de Lleida  |  Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social  |   05.10.2018