UdL - Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social - Fons d'art
 

Guillem Viladot

 

Poema concret Formes de vida
(de la sèrie Cartrons Concrets)
1968
Donació de la Fundació Guillem Viladot

(Agramunt, 1922- 1999)
Nascut en una família d'apotecaris i llicenciat en farmàcia el 1940. Als anys 50 inicià la seva activitat literària amb el llibre Temps d'Estrena (1959), i en publicacions i revistes com Ciudad, Els Ocells de Paper o Sió, alhora que mantingué una columna diària d'opinió en el diari lleidatà La Mañana. Publicà novel·les, volums de poesia i nombrosos assaigs, molts dels quals relacionats amb les arts plàstiques1.

El 1959 escriu Metaplasmes, que juntament amb IA_URT (1960) iniciaran la deriva cap a la poesia concreta. Mitjançant la desestructuració dels codis alfabètics i lingüístics, esdevindrà el precursor de la Poesia Concreta a Espanya, i el primer a editar un llibre de Poesia Visual, anomenat Estrips (1964).

L'any 1971 participa en la primera exposició de Poesia Concreta a Catalunya, juntament amb Joan Brossa i Josep Iglésias del Marquet, a la Petite Galerie.

Als anys 90 obrirà Lo Pardal a Agramunt, un espai dedicat a la Poesia Visual, que en l'actualitat acull la Fundació Privada Guillem Viladot.

Poeta, escriptor i creador poètic, és considerat una de les persones més influents de la vida cultural catalana per la seva participació activa en el renovador moviment estètic de la poesia visual i per la creació de l'espai expositiu Lo Pardal2.

Aquesta obra és una reproducció del poema visual Formes de Vida de la sèrie "Cartrons Concrets" (1968). La fundació "Lo Pardal" explicava la donació de l'obra amb aquestes paraules:

"L'obra Formes de Vida consta de quatre plafons on es poden observar les quatre paraules que formen el poema: nen, noi, home, món. L'obra triada per formar part d'aquest nou fons artístic ha estat escollida per la relació entre el significat de l'esmentada l'obra –el procés de formació de les persones– i l'objectiu dels futurs docents que es formen en aquest centre. Per la nostra fundació, aquesta és una bona oportunitat per difondre i atansar l'obra de l'artista de Riella als futurs educadors que s'estan formant actualment en aquesta facultat i una forma de continuar apropant les activitats de la fundació als diferents centres docents del nostre territori."3

Referències
1 Lo Pardal. Fundació Privada Guillem Viladot. Recuperat de http://www.lopardal.com/guillem-viladot.php
2 Nadal Gaya, J. M. (2003) Diccionari de pintors, escultors, gravadors i dibuixants : l'art a la Lleida del segle XX. Lleida: Pagès.
3 Fundació Privada Guillem Viladot "Lo Pardal" (2009). Donació d'una obra a la Universitat de Lleida. Revista Sió, (540), 23. Recuperat de http://www.revistasio.cat/sio540/entitats.pdf


 

Universitat de Lleida  |  Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social  |   03.03.2021