UdL - Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social - Fons d'art
 

Luis Camnitzer

 

El museu és una escola: l'artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions.
2009-2017
Instal·lació en lloc específic.
Dimensions variables.

(Lübeck, 1937)
Nascut a Alemanya, i criat a Uruguai. Els seus pares, refugiats jueus, fugiren de l'Alemanya nazi cap a Uruguai l'any 1939. Estudià a l' Escuela de Bellas Artes de Uruguay i a l'Academia de Munich. Rebé la Beca Guggenheim als anys 1961 i 1982. Al 1964 s'instal·là als Estats Units, a Nova York, on desenvolupa la seva activitat artística, assagista i docent1.
Artista, professor universitari, escriptor, crític d'art i professor emèrit de la State University of New York.​, és considerat una de les figures principals del conceptualisme llatinoamericà del segle XX2.
La seva obra forma part del Tate Modern, MoMA, i d' El Museo del Barrio. Ha realitzat nombroses exposicions, entre aquestes, al Bronx (1991), Kunsthalle Kiel (2003), Daros Museum (2010) i El Museo del Barrio (2011)​. També participà en la Bienal de La Habana (1984, 1986 i 1991), a la Bienal de Venecia (1988), Bienal del Whitney (2000), i Documenta 11 (2002). L'any 2002 rebé el Premio Konex Mercosur3.
Alhora, és autor de les publicacions Arte y enseñanaza: la ética del poder (2000), Didáctica de la liberación: arte conceptualista latinoamericano (2007), De la coca-cola al arte boludo (2009) o la més recent, Arte, estado y no he estado (2012)4.
La línia al voltant de la qual treballa és la capacitat transformadora de l'art i la seva relació amb l'educació. La seva pràctica de les darreres etapes es caracteritza per un fort component ètic i polític, on aborda qüestions com la crítica a l'art-mercaderia, la desmitificació i obsolescència del paper de l'artista, les estratègies del poder, o l'educació com a instrument propagandístic dins del context neoliberal.
Ho treballa a partir del llenguatge i el poder evocador de les imatges, mesclant lo visual i lo textual, i cercant la participació activa i la involucració del públic en el procés artístic5.

"El museu és una escola, l'artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions" fou exhibida per primer cop a Buenos Aires, en l'espai La Ene (2013) i ha estat instal·lada en diferents institucions artístiques d'Estats Units, Canadà, Argentina, Mèxic, República Dominicana, Colòmbia, França, i Islàndia, entre altres. L'obra situada a la FEPTS és la primera ubicada en un espai educatiu i en llengua catalana6.
La instal·lació està vinculada amb l'interès per la relació pedagògica de l'art i la crítica a les institucions artístiques. L'artista empra una estratègia d'institucionalització, a fi de que el centre acompleixi el seu compromís social i pedagògic. Per aquest motiu empra les línies de disseny habituals del propi centre, que varien en funció de l'espai on es situa7.

L'artista va comentar en una entrevista a la fundación Malba l'orígen de l'obra:
El projecte sorgí d'un intercanvi que vaig tenir amb un director de museu amb el que estava treballant, qui quan vaig suggerir projectes educatius per a incorporar en una mostra em va dir: "Això és un museu, no una escola". En broma, però com a venjança, vaig agafar una foto de la façana del museu i li vaig plantar les frases d' "el museu és una escola" a gran escala amb Photoshop, i li vaig enviar. En el procés em vaig adonar de que era una obra que m'interessava més seriosament"8.

Referències
1 Wikipedia. Luis Camnitzer. Recuperat de https://es.wikipedia.org/wiki/Luis_Camnitzer
2 Íbid.
3 Íbid.
4 Oficina de Premsa de la Universitat de Lleida. (15 de desembre de 2015) L'artista uruguaià Luis Camnitzer inaugura a la UdL 'El museu és una escola'. Recuperat de http://www.udl.cat/ca/serveis/oficina/Noticies/Lartista-uruguaia-Luis-Camnitzer-inaugura-a-la-UdL-El-museu-es-una-escola/
5 Museo Reina Sofía. Zaya O. Luis Camnitzer. Hospicio de utopías fallidas. (p.17) Recuperat de https://issuu.com/museoreinasofia/docs/13_camnitzer
6 Oficina de Premsa de la Universitat de Lleida. (15 de desembre de 2015) L'artista uruguaià Luis Camnitzer inaugura a la UdL 'El museu és una escola'. Recuperat de http://www.udl.cat/ca/serveis/oficina/Noticies/Lartista-uruguaia-Luis-Camnitzer-inaugura-a-la-UdL-El-museu-es-una-escola/
7 Íbid.
8 Luis Camnitzer, entrevista publicada al web de la Fundación Malba de Buenos Aires. Fundación Malba. Luis Camnitzer sobre su obra El museo es una escuela. Recuperat de https://malba.org.ar/luis-camnitzer-el-museo-es-una-escuela/


 

Universitat de Lleida  |  Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social  |   10.02.2022