UdL - Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social - Fons d'art
 

David Besora

 

Schandmauer / El mur de la vergonya [fragment]
Abril de 2009, Berlín
Fotografia digital. Sèrie de 46 fotografies muntades sobre cartró ploma
15,1x942,1cm.

(Lleida, 1969)
Estudià fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (1993, Barcelona) i complementà la seva formació amb diversos cursos i tallers de fotografia, moda i publicitat, edició gràfica, art i robòtica.

Director de Fotodelux i de Curtys Myfilm, festival experimental de curtmetratges a Lleida. Durant la seva trajectòria ha treballat en diversos àmbits com a fotògraf, redactor gràfic, freelance i professor de cursos de fotografia. També ha estat ajudant, operador i creador de programes de televisió, i productor executiu i director de fotografia del llargmetratge Noa.

La seva obra gràfica s'ha exposat en més d'una vintena d'exposicions individuals i col·lectives, juntament amb la realització de projectes audiovisuals, i publicacions. Ha estat reconegut i guardonat en diversos certàmens estatals1.

L'obra formà part de l'exposició "Schandmauer/el mur de la vergonya" (2010), realitzada al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL). En la nota de premsa de la Universitat de Lleida la comentaven així:

"Es tracta d'una instal·lació de format panoràmic d'uns 10 metres de llargada que aplega 46 imatges de les restes actuals del mur de Berlín, així com informació dels murs actuals i els que es troben en construcció arreu del món (com la barrera de Cisjordània, el mur del Sàhara Occidental o les tanques de Ceuta i Melilla). El muntatge vol ser així una crítica a les barreres polítiques, econòmiques i socials de la humanitat.
El qualificatiu Schandmauer es va utilitzar per primera vegada l'any 1961, després de la construcció que separava la ciutat de Berlín. David Besora assegura que "després de la Segona Guerra Mundial els murs moderns han estat construïts per impedir el pas de civils i no d'exèrcits organitzats en batalla, aïllant i segregant famílies de les seues comunitats per raons econòmiques, ideològiques o religioses"."2

David Besora

Referències
1 Institut d'Estudis Ilerdencs. SO FAR, SO CLOSE. Recuperat de http://www.fpiei.es/es/node/3622
2 Oficina de Premsa de la Universitat de Lleida (2010). Exposició Schandmauer. El mur de la vergonya. Recuperat de http://www.udl.cat/ca/serveis/oficina/Novetats/2010/expo_berlin/


 

Universitat de Lleida  |  Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social  |   18.03.2021