UdL - Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social - Fons d'art
 

Jordi Jové

 
 
 
 

Vuit rostres i un paisatge (sèrie)
Desembre de 2009
Carbó i barra composta sobre paper
Mesures: 70x100cm.

(Seròs, 1961)
Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (1985). Als anys 80 es dóna a conèixer participant activament en l'Escola Municipal de Belles Arts, i altres activitats culturals de la ciutat.

La seva obra es caracteritza per la pluralitat d'estils i ús dels materials emprats, i una tècnica, sovint expressionista. Gravitant sempre entorn de la pintura, també s'ha interessat en la figuració, l'abstracció, la fotografia i les instal·lacions1.

Ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives, de les més recents, es poden destacar la col·lectiva "DelicARTessen" (2017) a la Galeria Esther Montoriol de Barcelona, i "In a Yellow Wood" (2015) a la galeria Quilu Art Espace de Shanghai a Xina.

El 2015 va obtenir el 1r. Premi del LIII Concurs Internacional de Dibuix de la Fundació Ynglada - Guillot de Barcelona i el 2016 va ser Finalista de la sisena edició del Premi de Pintura de la Fundació Vila Casas, Barcelona2.

L'artista ens explica de la següent manera la seva obra:

"L'any 2007 juntament amb els artistes Maite Villafranca i Jordi Zaldívar havíem encetat un projecte conjunt sobre el retrat amb l'ajut de l'IMAC de Lleida, que culminaria en una exposició titulada "HUMANS" a l'Institut d'Estudis Ilerdencs el desembre de l'any 2012.
La tardor de 2009 la FEPTS de la Universitat de Lleida es va posar en contacte amb mi (a través de Jesús M. Mauri i Maria Pau Cornadó) perquè cedís temporalment una obra al Fons d'Art de la Facultat.
Amb la idea del projecte esmentat, els hi vaig plantejar de fer una sèrie de retrats d'alumnes voluntaris dels últims cursos i de diferents especialitats.
La Maria Pau va fer la coordinació del projecte i durant una setmana d'aquell fred desembre en una petita aula i amb sessions de matí i tarda vam anar fent els vuit retrats programats. (Sergio García, Lídia González, Pau Grau, Laura Laínez, Antonio Martín, Oscar Rausa, Noèlia Vall i Rosa Guivernau, eren llavors els alumnes que hi van col·laborar)
El projecte partia de la idea de realitzar l'obra en el mateix lloc on s'acabaria instal·lant, alhora que implicava als alumnes, després receptors immediats de l'obra. Em vaig imposar algunes condicions per fer els retrats com ara, realitzar-los únicament a carbó (blanc i negre), fer-los a poca distància del model i deixant que ells decidissin la seva posició. Altrament pretenia reflexionar sobre els mecanismes de construcció de la imatge, intentant defugir l'omnipresent captació fotogràfica però sense deixar de banda l'observació directa i una representació pendent dels mecanismes perceptius i les correccions que comporten.
Durant les sessions em va fascinar l'espai sense urbanitzar, que limitava per la part posterior al magnífic edifici de la facultat. Crec recordar un canal i els seus canyars, un parell de figueres, i matolls, esbarzers i moltes aus. Aquell contrast entre l'ordre i el caos em semblava molt inspirador. A més, em recordava molt els territoris de la infància als afores de Seròs. Va ser llavors que vaig decidir fer un dibuix a color emmarcat des d'una finestra de la facultat. El títol de la peça il·lustra doncs aquest fet3. "

Jordi Jové

Referències
1 Col·lecció Gelonch Viladegut. Jordi Jové Viñes. Recuperat de https://gelonchviladegut.com/ca/autor/jordi-jove-vines/
2 Rodríguez Yllana, E. Museu d'Art Jaume Morera. Col·lecció Índex d'Artistes. Jové Viñes, Jordi. Recuperat de http://emp-web-07.zetcom.ch/eMuseumPlus?service=direct/1/ResultListView/result.t2.artist_list.$TspTitleLink$2.link&sp=10&sp=Sartist&sp=SfilterDefinition&sp=0&sp=3&sp=3&sp=SsimpleList&sp=150&sp=Sdetail&sp=0&sp=F&sp=T&sp=161
3 Text enviat per Jordi Jové.

Crèdits de les imatges
Cedides pel Fons d'Art de la FEPTS


 

Universitat de Lleida  |  Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social  |   26.03.2021